Back

Quadre de comandament

Cada any aprofito l’entrada de la primavera per mirar enrere, recordar i repassar l’any anterior. Una retrospectiva que s’acostuma a fer a finals de l’anyada, però que jo prefereixo fer un cop han passat els primers mesos.

Tots sabem de sobres que les presses són males conselleres, però cada 31 de desembre estem tancant coses com si s’hagués d’acabar el món. Sense pensar que hi ha un demà, un demà passat i tota una vida per endavant.

Està clar que hi ha temes que tenen terminis i en cap cas dic que els hàgim d’ometre. Ja em guardaré jo de no presentar els impostos el dia que toca! Doncs, ja costa prou tirar endavant qualsevol projecte com perquè a sobres hagis de tenir problemes amb el ministeri públic. Però també penso que amb aquesta urgència per complir a vegades ens perdem pel camí.

I m’explico.

Qualsevol persona que decideix tirar endavant un projecte, ho fa a partir del convenciment que és la millor opció que pot triar en un context determinat. Depenent del moment vital en què estigui és possible que pesin més les raons econòmiques, que les professionals o les personals. O viceversa. I és que avui estem en constant canvi. Ja no som la mateixa persona que érem ahir, ni tampoc la que serem demà. I també és molt probable que ja no tinguem les mateixes prioritats o inquietuds que teníem uns anys enrere. És arribat en aquest punt en què m’adono de què és molt fàcil desconnectar-nos del nostre propi projecte i caure en la trampa d’actuar per inèrcia.

Fa 15 dies que visc immersa en fulls de càlcul, planificacions i projectes de futur de l’empresa i de la finca. Després de moltes hores de pantalla, de repassar papers, d’escriure i de reescriure projectes que ja són realitat i propostes de futur que no sé si mai s’arribaran a materialitzar m’adono que tot i ser on vull ser i fer el que vull fer soc esclava del temps dels altres.

Aquest mes ha fet 10 anys que soc autònoma, i aviat en farà 6 que vaig crear l’empresa. Durant tot aquest temps he treballat tan bé com he sabut amb mil i un projectes que mai m’hagués imaginat. He tingut l’oportunitat de créixer i aprendre al costat de grans professionals. I també he entès que en el món dels negocis la mida sí que importa. I és que ens agradi o no els petits projectes juguem a un joc en què massa sovint tenim les de perdre.

La primavera d’ara fa un any no m’hagués imaginat que un dels meus millors clients em deixaria de pagar, com tampoc m’hagués pensat que estaríem vivint el que molts diuen que és la pitjor sequera dels últims 500 anys a Europa.

Dos fets externs sobre els quals jo puc fer-hi ben poca cosa. Però que, en canvi, m’afecten molt. Està clar que no tiraré el temps enrere, però aquesta experiència m’està servint per constatar la importància de parar, reflexionar i valorar. Ser capaç de veure quines són les prioritats reals del moment. I de saber que volem com a empresàries però també com a persones.

Toca, doncs, recalcular ruta. Sabent que sigui quin sigui el camí escollit, serà lícit i serà el millor camí que hagi pogut triar.

Llegir l’article al diari Regió 7